Zuurkool, bekend van de zuurkoolstamppotten. Alleen ook zeer goed te gebruiken in salades.
Gebruik is salades heeft een groot voordeel, namelijk de melkzuurbacteriën die ontstaan bij het proces van fermenteren ondersteunen je darmen en darmflora. Bij het verhitten worden deze melkzuurbacteriën (de lactobacillen) gedood.
Zuurkool is ook rijk aan vitamine C. Het levert flink wat mineralen als kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink en flink wat vitamines. De voedingsvezels zijn verteerd en daarom lichter verteerbaar dan de witte kool zelf. Zelfs voor mensen met verteringsproblemen of buikkrampen en of winderigheid na het eten van kool in het algemeen.
1-2 tl appelazijn, citroensap of witte wijnazijn, naar smaak.
Bereiding
Doe mayonaise, olijfolie, azijn in de kom en roer alles goed door elkaar.
Proef de dressing, wat is er nog nodig? Meer azijn of meer olie of een snufje peper of zout.
Voeg de zuurkool geraspte wortel en appel toe.
Meng alles goed door elkaar totdat alles bedekt is met de dressing.
Variatie
- Gebruik kerrie in je dressing. - Of fijngesneden blaadjes basilicum. - Ook kun je deze salade maken met peer of bleekselderij in plaats van fruit.
Welke andere smaakmaker zou jij willen toevoegen aan deze salade?
Laat het me hieronder in de reacties weten.
* Betekent dat het echt rauwe zuurkool is. Dit kun je herkennen aan het feit dat het rechtstreeks uit het vat komt of verpakt is in een zakje. Dit in tegenstelling van de verpakking van zuurkool die je meestal in de supermarkt vind, deze is vaak ook langer houdbaar.
Deze zuurkool is minder zuur en zachter van smaak. Zo een plukje bij je maaltijd is ook er lekker.
Wil je zelf zuurkool maken?
Mail je interesse naar info@oervitaal.nl. Gaan we kijken naar een datum en locatie.