Over mij

Hoe ik uit het dal kwam

Daar lag ik op een houten bankje met een black out. Tijdens de Coopertest, als onderdeel van de training Voeding en Sport, ben ik gewoon neer gegaan.
Ik, die alles van voeding wist en zo goed voor mijn lijf zorgde; ik kon het bijna niet geloven.


Ik ging dus op zoek naar een oorzaak en dat bleek een virus infectie te zijn. Niet iets waar ik zenuwachtig van werd, met mijn kennis over voeding en gezondheid zou ik mezelf zo weer op de been hebben. Dacht ik..... Het tegendeel blijkt waar. Ik blijf moe, middagdutjes, vroeg naar bed, allemaal dingen die ik nooit had gedaan en het irriteert me. Ook mijn sociale leven wordt beperkter, want de dagen erna moet ik echt bijkomen. Als ik weer op zoek ben naar een antwoord besef ik me dat ik nog meer over voeding wil weten en ik geef me op voor de opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde. Ik wil meer leren hoe je specifiek voeding kunt inzetten om mijn klachten aan te pakken.


'Op de eerste opleidingsdag geeft de docent ons de raad om goed te eten bij de lunch'. Wel dat heb ik gedaan. Het was een heerlijke uitgebreide lunch met gevulde omelet, andijvie met champignons, ui met gehakt, kip met groenten, vele soorten rauwkost en voldoende mayonaise. Welke tot mijn grote verbazing door de docenten met juslepels werd opgeschept. Met verbazing heb ik hier toen naar staan kijken.
Later in de middag was ik totaal verbaasd, ik had NIET …….de bekende dip.
Later op de dag kwam de dip NOG NIET……. Ik zat nog steeds vol energie. Zelfs…. de trek bleef uit… Totaal anders dan elke 2 uur iets te moeten eten.


Sindsdien ...... eet ik ánders. En wat een verademing is dat! Tegenwoordig heb ik helder welke voeding mij onderuit haalt. Voor mij zorgen granen en gluten voor een intense moeheid, de energie moet ik uit mijn tenen halen op wilskracht. Door de moeheid ga ik nog meer eten, vooral de koolhydraten en brood of pasta, om de 2 uur. Onder mijn ogen verschijnen de meest donkere kringen die je je  kunt voorstellen, het lijkt wel alsof ik mijn ogen zwart hebt geschminkt.


Wat mij vooral weer energie geeft is het laten staan van granen en gluten (brood, pasta, koekjes e.d.). Nog meer energie krijg ik van veel groenten in allerlei vormen als bereide groenten, rauwkost of maaltijdsalade, soep of groente saus. Maar wat wel van belang is dat ik voldoende eieren, kip, vette en witvis en een beetje rundvlees gebruik. Dat geeft mij verzadiging en geeft mij energie. Na een maaltijd van veel groenten, een eiwitbron en ook voldoende goede vetten heb ik na de maaltijd geen energie dip. Ik kan het wel tot 3-5 uur uithouden tot de volgende maaltijd. Soms sla ik zelfs een maaltijd over, want ik heb geen trek.


Mijn energie level is weer zoals voor de 'black out', misschien zelfs wel beter!


Ik weet waar mijn lichaam blij van wordt en mijn energielevel verhoogd wordt. Plus ik kan nu ook aangeven wat de verstorende factoren en processen zijn in mijn lichaam. Welke voedingstoffen of omstandigheden nodig zijn deze processen weer te laten verlopen, zodat er herstel en mijn optimale gezondheid terug heb gekregen en kan behouden.


Mijn visie is dat het lichaam veel meer herstel mogelijkheden heeft dan wij denken. Alleen is kennis nodig van hoe je lichaam werkt, wat het nodig heeft aan basisbouwstoffen om goed te werken en door welke factoren het van de rit is gegaan. Denk aan voeding, slapen, bewegen, stress ofwel je dagelijkse leefstijl.


Alleen in de reis komen de antwoorden wat voor jou werkt. Mijn missie is om jou de kennis te geven om zelf te ontdekken wat jij en jouw lichaam nodig heeft om weer je darmen in balans te brengen zodat jij met veel energie energiek en vitaal in het leven staat. Je weer zelf het stuur in handen hebt over je eigen leven en wat je wilt doen!
Als je mij zou kennen:

  • Je kan mij voor chocolade s nachts wakker mag maken. Vooral de bijzondere smaakcombinaties of uit bijzondere landen.

  • Dat een onopgelost vraagstuk in mijn hoofd blijft hangen en dat ik net zolang als een detective blijf zoeken tot ik weet wat nodig is voor een oplossing. Zelfs jaren later.

  • Dat ik stresssituaties, zoals vastzittende kano's in ijskoud water met een heftige stroming, rustig blijf, alles overzie en weet te handelen. Terwijl iedereen in paniek is.

  • Mijn uitdaging is om alle geleerde theorie om te zetten naar een eenvoudige en snelle toepassing binnen de dagelijks voeding en drinken. Wat is er voorhanden in de winkel, de tuin en de natuur of omgeving.

  • Ik de wereld aan kookboeken heb, ter inspiratie. Alleen volgens recept koken een lastig dingetje is. Vooral als je zelf het kookboek 'OERsterk eten' i.s.m. Richard de Leth hebt gemaakt. 

  • Elke maaltijd probeer ik zo samen te stellen dat iedereen alles kan eten, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze een uitzondering zijn. Ongeacht welke allergie, intolerantie, aversie speelt of gewoon wat niet lekker gevonden wordt. Mijn creatieve kookhart gaat dan zingen.

  • Back-to-Basics is mijn motto. Voor mij is dit kamperen, op een vuurtje koken met eten verzameld uit de natuur tijdens de lange wandelingen. Na 3 dagen in een luxe omgeving word ik onrustig.