03 december 2020 
1 min. leestijd

Pepernoten, de echte Sinterklaas traktatie

Pepernoten, de echte Sinterklaas traktatie

Pepernoten, een Sinterklaas lekkernij.

Vanuit mijn jeugd zat er een soort opbouw in eerst had je, in mijn geval een verjaardag in oktober. Daarna kwam Sint Maarten, kort erna kwam Sinterklaas in het land met dan Sinterklaas viering met pepernoten en kadootjes op 5 december. Nu is het in ons blikveld vanaf het einde van de zomervakantie. Het seizoensgebonden effect en dat de pepernoten niet meer heel specifiek horen bij Sinterklaas vind ik jammer. Ook het uitkijken naar alle verschillende feestelijkheden, de voorpret en uiteindelijk het genieten is voor mij eigenlijk verdwenen.

Voor mij een reden om principieel geen pepernoten te eten pas in de week van 5 december. Alleen maak ik ze nu vooral zelf en zorg dat ze graanvrij zijn. Later hier meer over.

Ook zou ik ze graag zonder suiker of alternatief bereiden, maar dan krijg je geen stevige of knapperige pepernoten. De suiker zorgt hier juist voor. Wel kan de hoeveelheid gehalveerd of met 2/3 worden verminderd. Dus heb ik uitgetest hoeveel minimaal nodig is voor de structuur en ook de smaak. Soms is wat zoet nodig.

Hieronder vind je het recept van mijn pepernoten.

Pepernoten

Ingredienten:

– 200 g amandelmeel of zelf witte amandelen malen (kun je ze grover houden)
–   35 g (riet-, koksbloesem) suiker
–   30 g kastanjemeel
– klein beetje Keltisch zeezout
– 2 eiwitten (maken de pepernoot wat luchtiger)
– ½ – 1 el speculaaskruiden (of naar smaak meer)

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 1750.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Maal de amandelen zo nodig fijn. Doe de amandelmeel, het kastanje meel, de suiker en speculaaskruiden
in een mengkom en mix door elkaar.
– Splits de eieren in eiwit en eidooier (in aparte bakjes).
– Klop de eiwitten stijf samen met een snufje zout  met een garde van een handmixer of de staafmixer.
– Schep dan de eiwitten rustig door de amandelmengsel tot het goed is gemengd.
– Maak nu kleine balletje, van 1,5 cm groot en druk deze wat plat op de bakplaat.
– Bak de pepernoten 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.
– Check tussendoor hoe het gaat tijdens het bakken. Elke oven werkt toch anders.
– Als ze goudbruin zijn proef of ze gaar zijn en ook stevig of krokant zijn.
– Laat de pepernoten afkoelen op een rooster.

Geniet op Sinterklaasavond van je eigen gezonde en voedzame pepernoten.
Ook leuk om samen met de kinderen te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen