29 maart 2021 
3 min. leestijd

Summertime, the change isn’t easy!

Summertime, the change isn’t easy!

Zo, dit was een lastige ochtend om op te staan. De eerste dag na het verzetten van de klok in verband met de Zomertijd. Elke keer heb ik moeite om zo de eerste werkdag van de zomertijd op tijd te starten. Het gaat tegen mijn natuurlijke klok in. Mijn bioritme.

Hoe was het voor jou om vandaag wakker te worden en op te staan?

Misschien sprong je uit bed? Geen probleem voor mij, waar heb je het over?
Of was had je, net als ik,  moeite om er op tijd (volgens het gemaakte tijdstip) eruit te komen?
De hele dag heb je het gevoel achter de feiten aan te lopen. Of is het lastig om je planning voor vandaag af te ronden, want je bent wat traag.
En duurt het dan nog enige tijd voordat je gewend geraakt bent aan de zomertijd?

Voor mij kan het een aantal dagen duren voordat ik mijn biologische klok heb gereset op de zomertijd. Soms kan het ook een week of misschien wel een aantal weken in beslag nemen. Hoe zit dat bij jou?

Zelf was ik zeer blij om de zon volop te zien schijnen. Er zijn namelijk een aantal acties die je kunt doen om zo snel mogelijk je biologische klok te resetten naar de maatschappelijke nieuwe tijd. Eigenlijk wat je ook doet als je een ‘jetlag’ hebt vanwege het tijdsverschil door het reizen…. Alhoewel dat in deze tijd niet echt aan de orde is. 😊

Wat kun je zelf doen:

  1. Zorg dat je in de ochtend na het opstaan de zon opzoekt. Dat het zonlicht via je ogen je hypofyse kan informeren dat de dag is begonnen. Zo word je lichaam aangezet en actief.
    De hypofyse, een klein orgaantje in het midden van je hoofd (hersenen) regelt je bioritme op basis van licht.
    Je herkent dit ook in de natuur. Kort voor de zon op gaat hoor de verschillende vogels al actief zijn. Zij worden steeds actiever met het opkomen van de zon. Of de haan is, voor jouw gevoel in alle vroegte begint te kraaien.
    Let Op: het is niet handig om dan een zonnebril te dragen!
  2. Mocht het donker en bewolkt zijn dan kun je ook zorgen dat je volle baklicht aan hebt aan het begin van de dag in huis. Of je schijnt een lampje op je gezicht, vooral op je voorhoofd.
  3. In beweging komen is ook een prikkel voor je lichaam om wakker te worden en aan te gaan en de dag te starten.
    Een ommetje in het zonlicht is dan ideaal. Vooral nu ook de lente zich steeds meer lijkt aan te dienen ook een moment om effe te ontspannen.

Vergeet ook de avond niet om je bioritme zo snel mogelijk aan te passen!

Ook in de avond kun je nog tegen wat problemen aan lopen. Want de klok is 1 uur vooruit gegaan. Dus je normale bedtijd is nu een uurtje vroeger dan dat het de week ervoor was. Dus de behoefte om te gaan slapen zal je waarschijnlijk niet echt hebben.

Er zijn ook een aantal prikkels die helpen om je lichaam voor te bereiden op je nachtrust.

Voor het lichaam is de schemering en de duisternis een teken van de nacht in aantocht is. Daar bereidt het lichaam zich op voor door een aantal processen af te schalen.

  1. Je lichaamstemperatuur gaat naar beneden een teken van rust en herstel in de nacht.
  2. Door de schemer en duisternis gaat je lichaam melatonine aanmaken.

Dan is het niet zo handig om in je woonkamer de verwarming nog steeds op 20 °C te hebben staan en je lichten volop aan te hebben. Er is dan géén prikkel van het de nacht valt in.

Wat betekent dat concreet?

  1. Zet de verwarming op de nachttemperatuur minimaal 1 uur voordat je naar bed gaat (volgens de zomertijd)
  2. Doe flink wat lampen uit zodat je schemering creëert in je woonkamer.

En vooral ook belangrijk is punt 3!

  1. Verminder het activerende blauwe licht van je laptop, telefoon en TV.
    Dit kun je doen door het blauwe licht te filteren met een gele bril of juist een app te installeren waardoor het blauwe licht van je apparaten steeds meer afneemt (alsof het een zonsondergang is).
    Of je schakelt de apparaten uit en gaat een andere ontspannende actie doen. Een boek lezen, goed gesprek of een spelletje met je partner.

Dit zijn simpele acties om te zorgen dat je in de ochtend makkelijker op kunt staan in het nieuwe ritme van de zomertijd en ook wat betreft het gaan slapen.

Voor kinderen is veelal de avond het lastigste moment bij de tijd 1 uur vooruit te zetten. Dan zijn de tips voor de avond super handig om toe te passen.

Hoe zorg jij dat je makkelijker deze verandering de baas bent?
Of heb je iet gehad aan de door mij gegeven tips?

Laat hieronder een reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen