12 januari 2017 
1 min. leestijd

Wees lief voor je darmen!

Wees lief voor je darmen!

Na de feestdagen hebben je darmen het misschien wel aardig voor de kiezen gehad. Regelmatig iets eten voor de gezelligheid, een extra luxe maaltijd, meer aandacht voor lekker dan steeds te letten op gezond!

Helemaal oké, genieten is ook belangrijk.
Het is goed om te denken aan het verwennen van je darmen, ze helpen met hun taak van voedselbrij verder verteren, de voedingsstoffen op te nemen en de darmflora te voeden.

Ja, je leest het goed de darmflora te voeden. Deze leven op de voedingsvezels uit je voeding. Zij gebruiken dit voor eigen brandstof en door het omzetten van deze vezels zorgen ze ook voor bouwstoffen en energie voor je darmwand.
Met als ook zeer belangrijke taak zorgen voor een soepele en goede stoelgang. De voedingsvezels hebben het vermogen om vocht vast te houden (wortel wel tot 17 keer zijn lichaamsgewicht), naast het stimuleren van de darm(wand) peristaltiek.

Elke dag ontlasting of minimaal om de dag, voor vrouwen, is een goede frequentie.

Gefermenteerde groenten zoals zuurkool leveren melkzuurbacteriën. ze kunnen alleen overleven in het proces van zuurkool maken. Deze melkzuurbacterien helpen ook je darmen en zijn onderdeel van je darmflora. Ook appelazijn is gefermenteerd, indien je de niet gepasteuriseerde variant gebruikt.

Appels met schil leveren ook vezels met daarnaast pectine. In de bereiding van jam wordt hier gebruik gemaakt om de juiste dikte te verkrijgen. Pruimen bijvoorbeeld hebben weinig pectine en de jam zal eerder de dikte van een saus hebben.

Al deze ingrediënten heb ik verwerkt tot een salade voor de lunch met eventueel een stukje gekookte of gebakken kippendij een heerlijke maaltijdsalade.

Over de schrijver
Reactie plaatsen