Het is tijd voor hutspot!

Het is tijd voor hutspot!

Hutspot staat samen met haring en wittebrood op het menu tijdens de viering van het Leids Ontzet van 3 oktober 1574.
De traditionele Hollandse variant is bij ons minder favoriet nadat we onderstaand recept hebben gegeten. Dit is nu ons hutspot recept.

Pittige Hutspot met gehakt en kerrie!

voor 2 tot 4 personen

Je hebt nodig:
  • 500 g wortelen, geschild en in stukken
  • 500 g pastinaak, geschild en in stukken
  • 500 g uien, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
  • 400 g (runder)gehakt
  • 2 el kerrie of meer naar smaak
  • 3 tenen knoflook, schoongemaakt en fijngesneden
  • olijfolie of roomboter

Bereiding:
  • Zet een koekenpan op het vuur om warm te worden.
  • Voeg een beetje olijfolie toe en bak het gehakt rul samen met de kerrie.
  • Verwijder de schil van de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Haal het gehakt uit de koekenpan en doe in een apart schaaltje.
  • Zet de pan weer op het vuur, eventueel met nog wat olie en kerrie.
  • Fruit de uien en knoflook gaar.
  • Schil de wortel en pastinaak en snijd deze in stukken.
  • Zet de wortel en pastinaak op met wat water en kook ze gaar.
  • Giet de wortel en pastinaak af als ze gaar zijn.
  • Voeg de gare uien en het gehakt toe aan de pan met wortel-pastinaak.
  • Stamp alles grof door elkaar. Voeg zo nodig wat extra olijfolie of roomboter toe.

In oude recepten lees ik teug dat ze een 1-3 wortelen achterhouden. Ze raspten deze rauw door de stamppot.
Een goed idee om nog wat structuur te behouden.
Reactie plaatsen