Hutspot staat samen met haring en wittebrood op het menu tijdens de viering van het Leids Ontzet van 3 oktober 1574. De traditionele Hollandse variant is bij ons minder favoriet nadat we onderstaand recept hebben gegeten. Dit is nu ons hutspot recept.
Pittige Hutspot met gehakt en kerrie!
voor 2 tot 4 personen
Je hebt nodig:
500 g wortelen, geschild en in stukken
500 g pastinaak, geschild en in stukken
500 g uien, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
400 g (runder)gehakt
2 el kerrie of meer naar smaak
3 tenen knoflook, schoongemaakt en fijngesneden
olijfolie of roomboter
Bereiding:
Zet een koekenpan op het vuur om warm te worden.
Voeg een beetje olijfolie toe en bak het gehakt rul samen met de kerrie.
Verwijder de schil van de ui en snijd deze in dunne ringen.
Haal het gehakt uit de koekenpan en doe in een apart schaaltje.
Zet de pan weer op het vuur, eventueel met nog wat olie en kerrie.
Fruit de uien en knoflook gaar.
Schil de wortel en pastinaak en snijd deze in stukken.
Zet de wortel en pastinaak op met wat water en kook ze gaar.
Giet de wortel en pastinaak af als ze gaar zijn.
Voeg de gare uien en het gehakt toe aan de pan met wortel-pastinaak.
Stamp alles grof door elkaar. Voeg zo nodig wat extra olijfolie of roomboter toe.
In oude recepten lees ik teug dat ze een 1-3 wortelen achterhouden. Ze raspten deze rauw door de stamppot. Een goed idee om nog wat structuur te behouden.