Glutenvrije pepernoten

Pepernoot - Glutenvrij

Pepernoten horen van oudsher bij Sinterklaas en 5 december. Alleen als je darmklachten krijgt van gluten moet deze lekkernij worden aangetast.   
Tenzij je pepernoten maakt zonder granen/grassen en dus gluten.

Helaas liggen de pepernoten al eind augustus in de winkels, het speciale gevoel van de Sinterklaaperiode verdwijnt zo lanzamerhand.  
Vandaar dat ik pas vanaf eind november pepernoten, (gevuld) speculaas maken die glutenvrij en liefst ook graan- en grasvrij zijn.

Ook zou ik ze graag zonder suiker of alternatieve bereidingen willen, maar dan krijg je geen stevige of stevige pepernoten. De suiker zorgt hier precies voor. Wel kan de hoeveelheid gehalveerd of met 2/3 verminderd worden. Dus ik heb uitgetest hoeveel minimaal nodig is voor de structuur en ook de smaak. Soms is wat zoet nodig.

Vind je het recept van mijn pepernoten.

Pepernoten

Ingrediënten:

  • 200 g amandelmeel of zelf witte amandelen malen (kun je ze grover houden)  
  • 35 g (riet-, koksbloesem) suiker   
  • 30 g kastanjemeel    
  • klein  beetje Himalya/Keltisch zeezout      
  • 2 ceiwitten (maak de pepernoot wat luchtiger)       
  • ½ - 1 el speculaaskruiden (of naar smaak meer)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden celcius (heteluchtoven 165). 
  • Bekleed  een bakplaat met bakpapier.         
  • Maal de amandelen zo nodig fijn. 
  • Doe de amandelmeel, het kastanje meel, de suiker en speculaaskruiden in een mengkom en mix door elkaar.           
  • Splits de eieren in eiwit en eidooier (in aparte bakjes).
  • Klop de krachtig stijf samen met een snufje zout met een garde van een handmixer of de staafmixer. 
  • Schep dan de verwarmingde rustig door het amandelmengsel tot het goed is gemengd.
  • Maak nu een klein balletje, van 1,5 cm groot en druk op wat plat op de bakplaat.
  • Bak de pepernoten 10 tot 15 (20) minuten in het midden van de oven.
  • Controleer tussendoor hoe het gaat tijdens het bakken. Elke oven werkt toch anders.
  • Als  ze goudbruin zijn proef of ze gaar zijn en ook stevig of krokant zijn 
    .haal ze dan uit de oven.
  • Laat  de pepernoten afkoelen op een rooster.





    Geniet van Sinterklaasavond van je eigen gezonde en voedzame pepernoten. 
    Ook leuk om samen met de kinderen te maken.
Reactie plaatsen