Alternatief notenbrood - zonder granen-gluten

Notenbrood - zonder granen en gluten

Je hebt nodig:

  • 600 gram noten (fijngemalen hazelnoten, walnoten en/of amandelen)*
  • 6 eieren
  • flinke scheut olijfolie
  • eventueel snufje zout

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 160 0C graden
  • Klop de eieren net eventueel iets zout goed los, met een garde of mixer in een kom.
  • Maal de noten in de keukenmachine tot een grove structuur. Neem een deel uit de keukenmachine en voeg toe aan je eierenmengsel. Zo houd je wat structuur in je notenbrood sneetjes.
  • Maal de rest van de noten fijner tot de gewenste structuur, Voeg toe aan de eieren.
  • Meng alles goed in de mengkom met een spatel.
  • Op dit moment kun je een vulling toevoegen ter variatie.
  • Doe alles in een cakeblik en zet in de oven voor 40 minuten. Check dan of het brood gaar is (Een satéprikker moet droog uit het brood komen).
  • Als de sateprikker niet droog is nog even langer bakken.
  • Je kunt dit OERbrood in plakjes gesneden bewaren in de vriezer.

* Je kunt ook amandelmeel of andere notenmeel kopen in de betere reformwinkels of biologische supermarkten.

TIPS & VARIATIES

  • Lekker met beetje roomboter of olijfolie gemengd met kokosvet.
  • Bij je soep of salade of andere rauwkost
  • Voor mensen met diabetes: voeg geen gedroogde vruchten toe.
  • Vullingen:
    - kokosrasp of -snippers
    - gedroogd fruit in kleinere stukjes
    - maak hem eens hartig met teentje knoflook en andere kruiden en specerijen.

Heb jij nog een lekkere variatie bedacht?

Laat het me onder dit recept weten, ik ben benieuwd waar het je tot geïnspireerd heeft.


Reactie plaatsen