Vergoeding 2021 voor Orthomoleculaire Geneeskunde

Elk jaar rond 1/2 november worden de nieuwe pakketten en vergoedingen van de zorgverzekering bekend gemaakt. De laatste jaren zijn er grote veranderingen en verschuivingen gaande. Soms worden we voor het blok gezet omdat bepaalde zorgverzekeraars de vergoeding van de orthomoleculaire geneeswijzen uit het pakket hebben gehaald. Dat was in 2020 het geval bij Menzis. Dit jaar wordt orthomoleculaire voeding wel weer deels vergoed.


De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.
Ik zet hier de keuzes van de dagelijkse voeding, kruiden, specerijen en eetbare planten uit de natuur in.

Hieronder vind je een overzicht van de verzekeraars die WEL een pakket hebben met vergoeding van de orthomoleculaire geneeskunde consulten:
-  De Amersfoortse
- De Friesland
- IZA Zorgverzekeraar
- IZZ Zorgverzekering
- ONVZ
- PMA Zorgverzekering
- PNO Zorg
- Pro Life
- Salland Zorgverzekeringen
- Studenten Goed Verzekerd

- United Consumers
- Univé
- VGZ
- VvAA Zorgverzekering

- Zekur
- Zilveren Kruis

- Zorg en Zekerheid
- ZorgDirect
- Zorgverzekeraar UMCLet op:

Check zelf via de vergelijkingssites en ook de polisvoorwaarden de vergoedingen van de verzekeraar waar je voorkeur naar uit gaat. Of wat nu in 2021 vergoed wordt!

Praktische gegevens

Wat is de definitie van orthomoleculaire geneeskunde?
Ortho = juist, recht of gezond
Molecuul = goede molecuul (juiste stofje)

Complementaire geneeswijzen

Aangesloten bij beroepsvereniging:

Maatschappij te Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) met licentie 854 TL.

null

De MBOG is een grote, professioneel georganiseerde beroepsvereniging in de orthomoleculaire, integrale, "complementaire" gezondheids- en preventieve zorg en behartigt de belangen van honderden artsen, (para) medici en hoogwaardige therapeuten die samen werken aan een chronische en preventieve gezondheid voor hun cliënten.

De Koepel Alternatieve Behandelswijzen (KAB) licentie 854 TL

null


De koepel KAB vertegenwoordigt de bij haar aangesloten beroepsverenigingen bij de overheid, zorgverzekeraars en andere stakeholders. Tevens waarborgt de koepel KAB de kwaliteit van de leden. U kunt dan ook zeker zijn van een goed gekwalificeerde therapeut wanneer u voor een behandeling naar een van de bij de koepel KAB aangesloten therapeuten gaat.

Met de komst van de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) waaraan ook therapeuten die werkzaam zijn in het complementaire veld, moeten voldoen heeft de KAB besloten om een eigen Geschilleninstantie op te richten, die door het ministerie van VWS is erkend. Zo voldoen alle aangesloten therapeuten ook aan deze wet.