25 februari 2014 
1 min. leestijd

Topinamboer ofwel aardpeer, een vergeten groente

Topinamboer ofwel aardpeer, een vergeten groente

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een plantensoort uit het geslacht Helianthus (de zonnebloem) die als vaste plant wordt gekweekt.

De bloemen lijken op de zonnebloem, alleen ze zijn kleiner. Vooral de knollen worden gebruikt als groente. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn enigszins zoet. Ze hebben wel iets weg van artisjok. Je kunt ze verwerken als onze oude vertrouwde aardappel, bakken, koken, pureren. Ook kun je ze prima rauw verwerken in salades

Ze hebben een dunne schil en een knobbelig uiterlijk, waardoor het schillen lastig is. Als je ze met een borstel schoonmaakt en de kleine gleufjes met een oude tandenborstel (die even een ritje in de vaatwasser heeft gemaakt) boenen. Dan is schillen niet nodig en het vezelgehalte in je voeding gaat omhoog.

Let wel op dat je de hoeveelheid aardpeer niet overdrijft, want de inuline wordt door je darmbacteria afgebroken. Dit kan leiden tot meer winderigheid.

Als je de aardpeer eenmaal in je tuin hebt, zul je niet meer zonder zitten. Met een paar vierkante meter kun je wel een opbrengst van 10 kg hebben. Alleen als ze op een plekje staan waar ze last hebben van natte voeten, zullen ze het minder goed doen. Laat ze lang mogelijk in de grond staan tot je ze gaat gebruiken, in de koelkast zijn ze nog enkele dagen te bewaren.

Zo tot de vorst heb je nog een heerlijke oogst uit eigen tuin!

Aardpeerknollen

Aardpeer een mooie vaste plant voor de bloemen in de zomer en heerlijke knollen om te eten in de herfst en winter.

Bekijk hier het recept van gebakken aardpeer.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen