27 november 2015 
1 min. leestijd

Portugese Boerenkoolsoep

Portugese Boerenkoolsoep

‘Caldo Verde’ met pompoen

Een boerenkoolstampot in de vorm van een Portugese soep. Licht en verwarmend in de winter door de shoarmakruiden.

Je hebt nodig:

  • 2 uien, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree (komt overeen met een klein blikje van 70 g)
  • 350-400 g boerenkool, gesneden (check even op grove en harde nerven)
  • ½ pompoen (450 g), in blokjes gesneden (schillen hoeft niet)
  • 200 g kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1-2 el shormakruiden (zie pag. 48 van het boek ‘OERsterk eten’)
  • 1 el Kokosolie
  • Water, alles net onder en na garen eventueel aanvullen tot juiste dikte)
  • Keltisch zeezout, ½ eetlepel

Bereiding:

  • Verhit een (soep)pan.
  • Meng ondertussen de kipfiletreepjes met de shormakruiden.
  • Als de pan heet is voeg de kokosolie toe en laat smelten.
  • Voeg de gekruide kipreepjes toe en bak ze aan tot goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en leg apart op een bord.
  • Bak nu in het overgebleven vet de tomatenpuree redelijk flink aan.
    Dit zorgt ervoor dat het zurige van de tomatenpuree verdwijnt.
  • Voeg de uien toe en fruit deze aan.
  • Doe de pompoenstukjes, boerenkool erbij samen met zout en wat water tot het net onderstaat.
  • Breng het aan de kook en laat 20 min. koken. Check geregeld of de pompoen en boerenkool gaar is.
  • Roer flink in de pan om zo de pompoen kapot te maken of pureer een ¼ van de soep met een staafmixer. Dit geeft binding aan je soep.
  • Breng de soep verder op smaak met wat zout en peper
  • Schep de soep in de borden of soepkommen en verdeel de kipreepjes over de porties.

Tip:

  • Schep een eetlepel kokosmelk op de soep in het bord.
  • Vervang de kipfilet door kippendij, deze worden minder snel droog.
Over de schrijver
Reactie plaatsen