09 oktober 2014 
1 min. leestijd

OERsatésaus - zelfgemaakt

OERsatésaus - zelfgemaakt

Zonder pinda’s of pindakaas!

Een satésaus bij je kippenppot of gegrillde kipfilet is heerlijk! 🙂

Alleen zijn pinda’s familie van de peulvruchten en niet de…..noten.
De peulvruchten hebben een stofje, in zich die je darmen kapot kan maken, dit stofje heet saponine.
Voor de mens is dit schadelijk!

Hierdoor is satésaus van pinda’s niet echt opbouwend voor je lichaam en darmen.
Het alternatief is het gebruik van een notenpasta.
Ik heb hier gekozen voor een sesampasta, ook wel tahin genoemd.

Je hebt nodig:
• 3 -5 el tahin (sesampasta), cashewnotenpasta of maal zelf je noten fijn
• 1 tl sambal, of ½-1 Spaanse peper of gedroogde chilipeper
• 1-2 teentjes knoflook
• 3 tl gemalen gember of 1 – 2 cm verse gember (wordt de satésaus iets pittiger)
• 1 tl piment
• 1-2 tl laos
• 1-2 el tamari of sojasaus (gefermenteerd zonder tarwe)
• 1 blikje kokosmelk, toevoegen tot juiste gewenste dikte voor jou
• Eventueel wat water toevoegen.

Bereiding:
– Doe de tahin in een steelpan.
– Voeg de fijngesneden knoflook en Spaanse peper toe.
– Rasp de gember op een fijne rasp of snijdt het zeer fijn.
– Voeg alle andere specerijen en tamari toe.
– Zet het steelpannetje op het vuur en voeg eerst wat water toe en roer alles.
– Laat het warm worden en blijf roeren (anders bakt het aan).
– Voeg dan steeds wat kokosmelk toe tot steeds de juiste dikte.
– Proef steeds even of de satésaus nog iets:
o scherper moet (sambal),
o zouter (Keltisch zeezout),
o zoeter (gemalen gember),
o meer knoflook, zwarte peper, laos en zo.
– Wees creatief en maak je eigen lekkere saté saus!

Aanvullende informatie

De losse kruiden en specerijen zijn in de supermarkt, toko of markt te koop. Door het gebruik van losse kruiden en specerijen kun je de smaak aanpassen aan je eigen voorkeur.
En……….elke keer is de verhouding van kruiden en specerijen anders, en daarmee ook hoe het smaakt en hoe pittig het is. Nooit 100 % hetzelfde, zoals met de kant en klare variant.

De kokosmelk bevat vaak een emulgator (E400 – 500) die er voor zorgt dat de kokosmelk goed gemengd blijft. Kijk even verder naar een soort die deze niet heeft. Dit betekent wel vooraf eerst je kokosmelk even goed doorroeren nodig is. Trouwens, doe het restant in een glazen pot met een metalen deksel. Zo kun je je kokosmelk bewaren tot de volgende dag om te gebruiken door je omelet, je currysaus of soep.

Sojasaus of tamari is gefermenteerde soja. Dit heeft in tegenstelling tot alle andere vormen van soja wel een ondersteunende functie voor onze gezondheid.
En aangezien je minimale hoeveelheden gebruikt voegt het iets toe en bouwt het je lichaam op.

Geniet van deze OERsatésaus en je maaltijd!

Over de schrijver
Reactie plaatsen