Pittige pompoenpuree
Halloween en pompoen zijn onafscheidelijk.
In Amerika wordt er op de 31ste oktober langs de huizen gegaan, verkleed in de
meest enge kostuums voor “trick or treat”. Vaak worden er pompoenen gebruikt om enge spooklichten van te maken om de geesten
af te schrikken. De pompoenen worden uitgehold en uit de schil wordt een ‘eng’ gezicht gesneden. Alleen het uitgeschepte vruchtvlees van de pompoen wordt vaak weggegooid.
Zonde, want het is heerlijk om er soep, puree of stamppot of een zoete taart van te maken.
Om nog meer van pompoen te genieten heb ik een recept bedacht.
Pompoenpuree (4 personen)
Je hebt nodig:
– 800-900 g pompoen, schoongeboend, rare plekken weggesneden en gekookt in de schil
– 2 limoenen
– bosje peterselie
– ½ chillipeper *
– olijfolie extra vierge
– Keltisch zeezout en peper
– optioneel: 2 cm verse gember geraspt
Bereiding:
– Snijd de pompoen in schijven en dan in blokjes (met schil).
– Doe ze in de pan en voeg zoveel water toe tot ze net onder staan.
– Kook de pompoen gaar in 8-10 min.
– Hak de peterselie, chilipeper fijn en doe in een kom.
– Voeg het sap van ½ limoen toe.
– Check of de pompen gaar is met een mes.
– Giet dan af.
– Voeg de gember bij de pompoen en meng.
– Doe het mengsel van pompoen en gember bij de peterselie en chili.
– Prak de pompoen grof en meng de kruiden er door.
– Breng op smaak met limoensap, Keltisch zeezout en peper.
– Voeg zo nodig extra chilipeper toe of serveer de ander helft apart.
– Voeg een flinke scheut olijfolie extra vierge toe.
* de chillipeper behoort tot de nachtschade familie en levert antinutriënten
Serveer met een frisse salade & gebakken zalm!
Tip:
Voeg 1 liter kippenbouillon toe en je creëert een heerlijke pittige soep voor een stormachtige herfstdag.
- De hoeveelheid bouillon is mede afhankelijk van de gewenste dikte.
- Met wat extra verse gember wordt de puree of soep krijgt de soep een groter verwarmend effect.