Je hebt nodig (2 personen):
- 400 gram aardperen
- 2 grote uien,
- 2 handen vol verse cranberry’s
- 2 thl gedroogde tijm of verse tijm
- 100 gram veldsla en 100 gram andere slasoort
Bereiding:
– Veldsla wassen en uit laten lekken.
– Aardperen goed schoon boenen, evt. met een oude tandenborstel om in de groeven te komen.
– Snijd rare plekjes van de aardperen.
– Snijd de aardpeer in dunne plakjes.
– Bak de aardpeer in ca. 20 min. gaar en lichtbruin.
– Pel de ui en snijd deze in smalle partjes.
– Fruit de ui in kokosolie in een aparte koekenpan.
– Als de ui goed bakt voeg daaraan de cranberry’s toe, door de hitte zullen ze knappen en hun smaak vrijgeven.
– Voeg dan de ui en cranberry’s en tijm aan de aardpeer toe.
– Doe een deksel op de pan om de cranberry’s verder te verwarmen.
– Doe op elk bord wat salade en schep het aardpeer-mengsel op het bord.
Lekker met een gebakken kipfilet of kabeljauw.
Het orginele recept is met kaas, welke je laat smelten over de aardpeer. Kies voor een iets meer oer- of paleovariant een buffelmozzarella.
Deze levert minder caseïne dan gewone hardekazen kan daardoor zo af en toe gebruikt worden. Dit in het kader van een 80/20 regel.
Tip
– Gebruik kropsla, ijsbergsla of rucolla.
– Vul aan met paardenbloemblad, zevenblad, handsdraf of vogelkers uit eigen tuin.
Topinamboer ofwel aardpeer, een vergeten groente
op 25 Feb 2014