Chocoladetaart, altijd een feestje

Deze chocolade taart is eenvoudig te maken en past bij zeer veel verschillende gelegenheden.

Dit basisrecept van de chocoladetaart geeft mogelijkheden tot vele variaties. Zie in de kolom links. Een lekkernij zonder zuivel, granen, gluten en suiker.


Je hebt nodig voor 8-12 personen:

- 100 g roomboter, in blokjes gesneden *

- 100 g pure chocolade (72% cacao of hoger), in stukjes

- 2 eieren, gesplitst in eidooier en eiwit

- 2 verse dadels, fijngemalen

- 100 g amandelen (geroosterd), fijngemalen of amandelmeel

- (rauwe)cacaopoeder

- lage taartvorm van ongeveer 20 cm doorsnede, ingevet met bakpapier op de bodem


Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.

- Zorg dat je taartbodem ingevet is en met bakpapier bekleed is.

- Klop de eidooiers met de helft van de dadelpuree tot een schuimig geheel en met een

   lichtere kleur.

- Verwarm de boter en de chocolade 'au bain marie'. Zorg dat de chocolade niet te heet wordt.

- Laat het chocolade mengsel afkoelen zodra de chocolade gesmolten is.

- Klop de eiwitten stijf tot er pieken omhoog blijven staan.

- Voeg steeds een deel van de overgebleven dadelpuree toe en roer er doorheen.

- Check of het chocolademengsel voldoenden is afgekoeld (handwarm).

- Roer het gesmolten chocolademengsel door het eidooier mengsel.

- Schep de amandelen door het chocolademengsel.

- Spatel daarna voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten er doorheen.

- Schep het beslag in de taartvorm.

- Bak de taart in 25-30 min.

- De bovenkant is dan nog net hard en de binnenkant zacht.

- Check dit vanaf 20 min. of de taart nog meer tijd nodig heeft.

- Neem de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

- Doe wat (rauwe) poeder in theezeefje en strooi dit op de bovenkant van de taart.
- Serveer hem lauwwarm of koud met wat kokosslagroom.



* bij een koemelkallergie de roomboter vervangen door een vet zonder melkeiwitten, zoals kokosolie of een combinatie van kokosolie en olijfolie. 


Variatie

Garneren:

- Smelt nog wat chocolade en giet dit over de taart.

- Leg wat vers fruit op de taart als bessen, aardbeien   

  of frambozen.

- Gebruik blaadjes munt of citroenmelisse.

- Bestrooi met wat geraspte kokos en gebruik

  eventueel een sjabloon.

Vulling:

- Voeg extra grog gehakte noten toe.

   Denk aan walnoten, pecannoten, hazelnoten of......

- Gebruik eens specerijen voor een verwarmende

   smaak als gember (vers of gemalen), speculaas-

   kruiden.

Voor een feestelijke taart:

- Snijd de taart vanaf de zijkant in 2 delen.

- Besmeer het onderste deel met de chocolade-

  mousse. (recept volgt later).