Een feestelijke hartige variatie op een recept van Vivian Reijs

Voor ons boek ‘OERsterk eten’ heeft Vivian haar favoriete recept aangeleverd voor het hoofdstuk
“OERsterk & Friends”.

Het recept van pagina 228 ‘Snelle pannenkoek’ is een recept voor de eerste maaltijd.

Ik heb het als basis genomen voor een feestelijke en hartig hapje te maken op 15 april jl. voor onze boekpresentatie.
Samen met verse daslook, uit de tuin of de natuur, in de mayonaise, gerookte zalm en wat extra zout is het een heerlijk hapje geworden.
Nieuwsgierig?

De pannenkoekjes heb ik gebakken in de oven in een soort poffertjes bakvorm voor in de oven.
Bakken in een poffertjespan zal ook heel goed werken, alleen heb ik er 150 stuks gemaakt en was het gebruik van de oven betrouwbaarder. 🙂

Je hebt nodig (voor 12 stuks):

  • 2 eieren
  • 3/4 banaan, geprakt (eet de resterende 1/4 banaan lekker op!)
  • 1-2 mespuntje2 Keltisch zeezout, gemalen
  • eventueel wat extra fijngesneden daslook door het beslag roeren
  • 1 el kokosolie
  • 1-2 el zelfgemaakte mayonaise met een olijfolie met een zachte smaak
  • 2-3 mooie blaadjes daslook *, zorg ervoor dat je wat daslook achterhoud voor de garnering
  • 50 g gerookte zalm

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
– Snijd de 1 blaadje daslook in dunne reepjes en roer door de mayonaise en
– Vet de bakvorm in met wat kokosolie.
– Klop de eieren los en voeg de banaan toe.
– Breng op smaak met het zout.
– Zet de bakvorm 13-15 min. in de oven tot de pannenkoekjes droog en goudbruin zijn aan de randen.
– Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen.
– Haal de pannenkoekjes uit de vorm en leg ze op de bodem van papieren cupjes (officiële naam caisse – zie foto).
– Schep wat mayonaise op de pannenkoekjes.
– Snijdt de zalm in dunne reepjes, dwars op de structuur, en leg deze op de pannenkoekjes.
– Leg er nu nog wat daslook op de zalm en klaar is een heerlijk feestelijk hapje.

Eet smakelijk!

* Daslook is een plantje met grote groene kwetsbare bladeren die lichtjes ruiken en smaken naar knoflook.

Ik heb met daslook kennisgemaakt op het moment dat we een reis door de Altai Republiek,  Siberië – Rusland hebben gemaakt.

En dat was heerlijk door al de verschillende salades. De smaak is subtieler dan het gebruik van knoflook.
Knoflook kan nog wel eens zeer dominant worden als het rauw gebruikt wordt.

Bekijk ook de hartige variant van de Paleo Granola van Jennifer de Jong voor het hoofdstuk ‘ OERsterk & Friends‘ in het boek ‘OERsterk eten’.