500 - 700 g uien, gepeld en in halve ringen gesneden
1/2 handje verse tijm, alleen de blaadjes
3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakken gensenden
1/2 of klein laurierblad
scheut olijfolie
een flinke klont boter
750 - 1l bouillon (kip of groente)
zwarte peper uit de molen.
mespuntje Keltisch zeezout.
Bereiding:
Verhit een soeppan en voeg de olijfolie en boter toe als de pan heet is.
Bak de ui met de tijm, knoflook en laurierblad aan.
Plaats het deksel op de pan en laat alles 15 min. op een laagputje pruttelen zonder dat de uien verkleuren.
Roer regelmatig om te voorkomen dat het mengsel aan de bodem vastbakt. Hoe langzamer je bakt,hoe lekkerder het wordt.
Haal de deksel van de pan. Draai het vuur hoog en bak de uien tot ze goedbruin zijn. Dit geeft een zoetige en intensere smaak.
Giet de bouillon erbij en zet het vuur laag.
Laat de soep 20 min. heel zachtjes koken.
Proef de soep en breng eerst op smaak met zwarte peper.
Bekijk dan of een minimale hoeveelheid zout nodig is. Blijf proeven. ;-)Door langdurig en zachtjes te bakken komen de smaken goed vrij en is minder zout nodig voor een lekkere smaak dan je gewend bent.