Portugese Boerenkoolsoep
‘Caldo Verde’ met pompoen
Een boerenkoolstampot in de vorm van een Portugese soep. Licht en verwarmend in de winter door de shoarmakruiden.
Je hebt nodig:
- 2 uien, schoongemaakt en gesnipperd
- 1 volle eetlepel tomatenpuree (komt overeen met een klein blikje van 70 g)
- 350-400 g boerenkool, gesneden (check even op grove en harde nerven)
- ½ pompoen (450 g), in blokjes gesneden (schillen hoeft niet)
- 200 g kipfilet, in reepjes gesneden
- 1-2 el shormakruiden (zie pag. 48 van het boek ‘OERsterk eten’)
- 1 el Kokosolie
- Water, alles net onder en na garen eventueel aanvullen tot juiste dikte)
- Keltisch zeezout, ½ eetlepel
Bereiding:
- Verhit een (soep)pan.
- Meng ondertussen de kipfiletreepjes met de shormakruiden.
- Als de pan heet is voeg de kokosolie toe en laat smelten.
- Voeg de gekruide kipreepjes toe en bak ze aan tot goudbruin.
- Haal ze uit de pan en leg apart op een bord.
- Bak nu in het overgebleven vet de tomatenpuree redelijk flink aan.
Dit zorgt ervoor dat het zurige van de tomatenpuree verdwijnt. - Voeg de uien toe en fruit deze aan.
- Doe de pompoenstukjes, boerenkool erbij samen met zout en wat water tot het net onderstaat.
- Breng het aan de kook en laat 20 min. koken. Check geregeld of de pompoen en boerenkool gaar is.
- Roer flink in de pan om zo de pompoen kapot te maken of pureer een ¼ van de soep met een staafmixer. Dit geeft binding aan je soep.
- Breng de soep verder op smaak met wat zout en peper
- Schep de soep in de borden of soepkommen en verdeel de kipreepjes over de porties.
Tip:
- Schep een eetlepel kokosmelk op de soep in het bord.
- Vervang de kipfilet door kippendij, deze worden minder snel droog.