Mayonaise, zelfgemaakt het allerlekkerst
Een sausje bij je maaltijd is altijd lekker!
Door zelf je mayonaise te maken kun je bepalen welke olie je gebruikt.
Door te kiezen voor een olijfolie met een milde smaak, liefst dan ook nog extra vierge, kun je de goede vetten gebruiken en genieten van de smaak van mayonaise.
Je hebt nodig:
• 1 eidooier
• 2 el citroensap of azijn
• 1 tl Dijonmosterd
• 200 ml milde olijfolie
• snufje zout en peper
Zorg voor het beste resultaat dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Bereiding
- Roer de eidooier met het zout, peper en 2 el citroensap tot een gladde romige
massa. - Voeg de Dijonmosterd toe. Mix goed.
- Voeg al roerend druppelsgewijs een deel van de olie toe tot er gladde gebonden
saus ontstaat. - Giet er, nog steeds roerend, in een dun straaltje de rest van de olie bij tot de
mayonaise de gewenste dikte heeft. - Voeg enkele druppels citroensap toe als de mayonaise te dik wordt.
- Wil de saus niet binden of gaat het schiften, klop dan opnieuw 1 eidooier
los en voeg deze druppelsgewijs toe totdat het alsnog dikker wordt. Of voeg
1 el warm water toe. - Bewaar de mayonaise in een gesloten pot op een koele, niet te koude plaats.
- Liever niet in de koelkast, want dan verliest de mayonaise sneller zijn dikte.Enjoy!
Tip:
– Doe eens gepofte knoflook door de mayonaise, je krijgt dan een heerlijke milde knoflook saus!
Welke andere smaakmakers voeg jij toe aan jouw mayonaise?
Laat hieronder een reactie achter.