Brood maakt je ziek!

Dit is een flinke stelling. En toch blijkt dat steeds weer in de praktijk het geval te zijn.

Zelf heb ik dit ook ervaren toen ik april 2010 in aanraking kwam met de oervoeding. Op dat moment was mijn energie niveau, zeg maar, WAARDELOOS!

Het hoog nodige kon ik doen (werken, rusten en slapen, en een beetje huishouden), de meeste tijd lag ik uitgeput op de bank of in bed te slapen.

Niet echt hoe ik mijn leven had voorgesteld. Voor mij is de trigger van vermoeidheid geweest het krijgen van Pfeiffer in een periode dat ik net mijn eerste baan startte als diëtist bij een thuiszorg organisatie.  Tja, rust nemen is dan niet zo handig…. dus lekker door gewerkt en mijn eigen leven op ‘STOP’ gezet…

Daarna ben ik wel hersteld, alleen nooit meer op het niveau van toen……dat gebeurde pas door mijn voeding volledig om te gooien naar de principes van OERvoeding.

Ik hoor je denken, je bent toch diëtist….ja dat klopt. Alleen ook ik heb tot dat moment de brood en de melk geadviseerd. En veel en vaak brood gegeten, om de 2 uur moest ik iets eten..

Nu is dit 180 graden anders. Ik eet gemiddeld 2-3 keer per dag, geen brood meer en alle andere granen. En wat ook fijn is…..ik ben niet meer afhankelijk van eten….;-).

Mijn eerste ervaring met het effect van OERvoeding zal ik nooit vergeten!

Tijdens de opleiding tot Orthomoleculaire Therapeut bij de Natura Foundation, kregen wij een OERlunch voorgeschoteld.

Het was heerlijk!

Ik ben altijd al een liefhebber van warme maaltijden en groente geweest dus voor mij echt een feestmaal.

En het effect…..ongelofelijk!

Ik ben 24 uur compleet ENERGIEK geweest en gebleven. De beruchte middag dip deed zich niet voor, ik was de rest van de dag alert en vol aandacht bij de lesstof.

Daarna heerlijk gelopen en……ik kon bijna niet slapen, want ik was nog zo vol energie!

Moet je na gaan, de dagen er voor lag ik al om 21.00 uur op bed omdat ik het gehad had. Ik was  totaal ‘uitgeblust’.

De volgende dag was ik ook vol energie!

En je gelooft het niet: IK HEB 24 UUR LANG GEEN BEHOEFTE AAN ETEN GEHAD!

Wat een verschil….dit was voor mij echt het kantel punt.

De grootste verandering is het weglaten van brood uit mijn voeding- en eetpatroon.

De belangrijkste knelpunten van het eten van brood:

  • In de volkoren en bruinbrood zit fytinezuur en dit bindt de vitamines en mineralen, waardoor de opname geremd wordt.
  • De huidige tarwe is zo aangepast dat het zelfs meer gluten bevat en tig keer meer genen dan het oergraan. Reden een betere opbrengst.Door de aanwezigheid van anti-nutrienten als saponines en mineralen veroorzaakt tarwe (en ook alle andere granen) doorlaatbare darmen en ontstekingen.
  • De gluten uit tarwe en granen veroorzaken bij coeliakie een afvlakking van de microvilli van de darmen (ofwel je darm oppervlakte wordt glad, terwijl er net als een badhandoek veel lusjes op horen te zitten) en het blijkt dat er ook een granen sensitiviteit is. DIt is geen coeliakie, wel kun je granen in het algemeen minder goed verdragen.

Dit alles maakt dat het je lichaam veel energie kost om granen te verwerken, de schade en de ontstekingen op te lossen.

Doordat we in Nederland minimaal 2 tot 3 keer granen gebruiken is het een grote belasting voor ons lichaam.

Dus heb je weinig energie, veel last van ontstekingen, vage en chronische klachten, ga de uitdaging aan om 3- 4 weken de granen van je menu te schrappen!

Ontdek wat het jouw kan opleveren!

Om meer te weten te komen  over de effecten van de granen, gluten, brood, pasta enzovoort is het boek ‘Broodbuik’  van William Davis een aanrader.

 

 

Hoe zit het met jou?

Laat me weten wat jouw resultaat is!